Plantencentrum Vanstraelen-Priori We zijn vandaag geopend van 09u00 - 18u00

Tips voor de maand augustus

  • Knip alle uitgebloeide lavendelbloemen af en de helft van het blad; dat stimuleert de aanmaak van jonge scheuten. Knip nooit in het kale hout.
  • U zult uw terrasplanten één of soms twee keer per dag water moeten geven. Zelfs als het regent kan water geven nodig zijn want de bladkruin kan als een paraplu werken. U kan uw planten best ook regelmatig voeding geven. Knip uitgebloeide bloemstelen weg. De plant bloeit dan langer en mooier. Zo kan u langer genieten van de vele kleuren in uw tuin of op uw terras.
  • Graaf, voor je op reis vertrekt, je terrasplanten een stukje de grond in, op een lichtbeschaduwde plek; daar drogen ze veel minder snel uit. Geef ze een portie reservevoedsel mee.
  • U kan de uitgebloeide rozen best wegknippen voor een betere doorbloei. Bij eenmaal bloeiende rozen laat u de bloemen staan zodat ze bottels kunnen vormen. Na de bloei mag u de rozenstruiken ook wat extra meststof geven.
  • Als u wil dat de rozen tot in de herfst blijven bloeien, is het niet voldoende om alleen de oude bloemen weg te halen. Knip tot een lager gelegen knop in de bladoksel. Na de snoeibeurt kunnen uw rozen een extra bemesting goed gebruiken.
  • Kruiden kan u nog steeds in potten op het terras voorzien. Soorten zoals peterselie, basilicum, bieslook, rozemarijn, salie, munt, laurier zijn ideaal in de buurt van een barbecue.
  • Maai het gazon elke week. Als het een droge en vaak ook warme periode is, dan zeker niet korter dan 4 cm maaien. Uw gazon zou anders veel schade ondervinden. Het maaisel kan u eventueel als mulchlaag tussen de planten strooien. Dit helpt om onkruidgroei in te dijken en voorkomt uitdrogen van de grond. Is uw gras in heel slechte staat, dan kan het eventueel wat vloeibare meststof gebruiken. Let er op dat u echter niet teveel gebruikt. Nieuwe gazons hebben extra zorg nodig. Deze mogen wel extra besproeid worden.
  • Tijdens een droge periode moet de tuin soms water krijgen. U kunt hiermee het beste zo lang mogelijk wachten. Planten gaan dan vanzelf dieper op zoek naar water. Vaak water geven maakt de plantenwortels lui waardoor ze maar heel oppervlakkig gaan wortelen. Beter een enkele keer veel water geven dan elke dag een beetje.
  • Spring zuinig om met water. Het gazon hoeft nooit gesproeid. Voor de moestuin en serre gebruik je water uit de regenton. Strooi een laagje grind of kokos in de potten van je terras, tegen de verdamping.
  • Heimwee naar je vakantie? Plant een olijfboom op een zonnige plek uit de noordoostenwind, bij voorkeur in volle (gedraineerde) grond. Daar zal hij probleemloos tot -15°C trotseren. In pot is zo'n boom een pak kwestbaarder.